Grupul coral Minisong dirijor Ioan Luchian Mihalea

Grupul Minisong

GASCA ZURLI - La oglinda

GASCA ZURLI - Am o casuta mica

For Children. Let's Star Jump! - Dance Song! Debbie Doo & Friends!

joi, 1 august 2013

POVESTEA lui MosNicolae



Mos Nicolae, batranelul darnic si iubitor de copii cuminti, este protagonistul din povestea in care fiecare prichindel crede cu tarie, inspirata din viata neintinata a episcopului din Myra, Sfantul Nicolae. Toti stim ca Mos Nicolae lasa cadouri dulci si cate o nuielusa (daca este cazul) in ghetute in seara de 5 spre 6 decembrie, insa cunoastem oare cu adevarat legenda Sfantului Nicolae?
Mos Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata la chip. El lasa cadouri in ghete sau cizme copiilor cuminti, iar cand ninge de ziua Sfantului Nicolae, inseamna ca batranelul isi scutura barba si marcheaza inceputul iernii.
Cine a fost Mos Nicolae?
Mos Nicolae este, de fapt, sfantul cu acelasi nume, nascut in secolul al IV-lea in Bethleem, Orientul Mijlociu. Legenda spune ca binefacatorul a venit pe lume intr-o familie instarita, insa si-a pierdut ambii parinti in timpul unei epidemii. Ramas orfan, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga avere celor nevoiasi, a infaptuit minuni cu cei bolnavi si a salvat de la moarte crestini care s-au rugat.
Obiceiul cadourilor in ghete isi are orginea in legenda celor trei surori sarace ajutate de Sfantul Nicolae sa se casatoreasca. Pentru fiecare dintre ele, sfantul a lasat cate un sac de aur pe prispa casei, care sa serveasca drept zestre pentru viitoarele mirese. Pandit de tatal fetelor cand a adus zestrea pentru maritisul mezinei, identitatea Sfantului Nicolae care introducea saculetul cu aur pe hornul casei a fost dezvaluita tuturor. De aici provine si cutuma agatarii sosetelor de semineu.
In secolul al XII-lea, calugaritele franceze au fost inspirate de faptele de milostenie ale Sfantului Nicolae si au inceput sa faca daruri familiilor nevoiase in ciorapi. Atunci a luat nastere Mos Nicolae, figura emblematica a bunatatii si a minunilor divine.
Ziua de 6 decembrie ii este inchinata Sfantului Nicolae, deoarece pe aceasta data se crede ca acesta a incetat din viata in anul 342 in Myra, Turcia, dupa ce a fost intemnitat pe vremea in care crestinii erau persecutati.
Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor
Sfantul Nicolae este considerat, in crestinism, ocrotitorul si patronul spiritual al comerciantilor, saracilor, calatorilor, fetelor nemaritate si, in special, al copiilor. In Ardeal, "San Nicoara" (asa cum este supranumit), este cel mai cinstit sfant din regiune.
Locuitorii din Transilvania promoveaza zeci de marturii despre ajutorul dat de Sf. Nicolae crestinilor, mai ales copiilor care s-au rugat pentru reusita la examene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu